Home
 Stedenvakanties  Kanaaleilanden
   
Logo Sunair
Steden KanaaleilandenStedentrip Praag

Zoek en boek
Aantal personen
 Volw.
 Kind.
(2-11)
 Baby's
Heenreis
1 Jun 2024 
Kalender
Terugreis
1 Jun 2024 
Kalender
Vervoer
vlieg trein boot eigen
anvrsgr
Moldau
 
Wat is hot in Praag? Praag, als in het sprookje van duizend-en-één-nacht...
Overzicht Praag
Praag is al meer dan duizend jaar het politieke, culturele en economische centrum van de staat Tsjechië. De stad ligt prachtig aan de rivier de Moldau, halverwege Berlijn en Wenen en is onbetwist een van de mooiste steden van Europa. Praag kent een bijna overweldigende hoeveelheid aan goed bewaard gebleven historische gebouwen, die het laatste decennium grotendeels werden gerenoveerd en er werkelijk prachtig uitzien. Het is een fantastische ervaring om over de Karelsbrug te lopen en vanaf daar de stad te aanschouwen.
Algemeen
Praag, stad van schrijver Franz Kafka, gelegen aan weerszijden van de Moldau, is in al zijn schoonheid herontdekt sinds de Fluwelen Revolutie. Tijdens deze opstand eind jaren '80 werd het communistische regime omver geworpen en sindsdien is het snel gegaan met Praag. Vele gebouwen die in de 14e eeuw onder koning Karel IV werden gebouwd, waren toe aan een renovatie- en opknapbeurt en dat is inmiddels gebeurd.
U vergaapt zich in Praag werkelijk aan de pracht en praal van de architectuur, maar wat Praag ook zo aantrekkelijk maakt is de intimiteit. Kleine straatjes, prachtige pleinen en bloedmooie gebouwen zorgen ervoor dat u zich waant in een sprookje uit duizend-en-één-nacht. Vooral 's avonds ziet alles er schitterend uit. Kiest u dan eens voor een stukje varen in een gondeltje over de Moldau, onder de Karelsbrug door...
Bovenop de heuvel Hradcany prijkt met trots de Praagse Burcht Vyšehrad, een fraai overblijfsel uit de 9e eeuw. De Burcht is een prachtig groot complex met onder andere een historisch museum, maar ook de koninklijke tuinen en de Sint-Vituskathedraal vindt u binnen zijn muren. U treft in de Praagse Burcht ook het “Gouden straatje”, een klein, doodlopend, autovrij straatje met gekleurde huisjes, waar de schrijver Franz Kafka ooit gewoond en gewerkt heeft. Tegenwoordig zitten er leuke boetiekjes in deze huisjes. In sommige panden kunt u een intiem, kleinschalig huiskamerconcert bijwonen.
Via de fraaie Karelsbrug, de oudste brug over de Moldau, met veel barokke beelden aan weerzijden en waar artiesten, muzikanten en kunstschilders de sfeer bepalen, komt u op “Old Town Square”, het Oude Stadsplein. Het Oude Stadhuis met de Astronomische Klok trekt bezoekers van over de hele wereld. In de klok begint op elk heel uur een processie van twaalf apostelen, vanuit een klein verborgen deurtje in de wijzerplaat. Op het plein ziet u bouwstijlen van renaissance tot jugendstil en er zijn in de zomer vele gezellige terrasjes te vinden.
Bezienswaardigheden
Praag wordt wel gezien als het grootste openluchtmuseum ter wereld en staat in zijn geheel onder bescherming van de Unesco. Kleine steegjes, parken en oude paleizen, Praag is de charme ten top! Een mix van gotische kerken, renaissance paleizen en barokke gebouwen bepaalt het stadsbeeld van de romantische sprookjesstad. Het meest indrukwekkende beeld wordt gevormd door de Burcht, die in het donker trots pronkt en de stad domineert. Ook het stadhuis, de Karelsbrug, het Gouden straatje en de Joodse wijk Josefov zijn noemenswaardig. Het Wenceslasplein is het hartje van de nieuwe stad. Vaak wordt de vraag gesteld waar dit plein zich bevindt, als men er al is. Dit zal met de historische schoonheden van Praag niet gebeuren. U komt tijdens uw bezoek vanzelf het sprookjes- en schilderachtige Praag tegen. Hoe kan het ook anders in het grootste openluchtmuseum ter wereld?
Bekijk Bezienswaardigheden in Praag
Winkelen
Voor elk wat wils en dat in iedere prijs- en kwaliteitsklasse. Dat is winkelen in Praag. Marionetten en Boheems glas zijn de souvenirs die toeristen mee naar huis nemen, maar Praag heeft de winkelfanaat nog veel meer te bieden. Typische Tsjechische producten zijn pils, slivovitsj en kristal. De winkels zijn doorgaans open van maandag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur en zaterdag tot 12.00 uur. Levensmiddelenwinkels gaan vaak al om 7.00 uur open en in het centrum zijn de openingstijden vaak veel ruimer. Warenhuizen zijn soms zelfs onafgebroken geopend.
Bekijk Winkelen in Praag
Eten en drinken
Praag is een paradijs als het gaat om lekker eten en drinken en niet alleen vanwege het aantrekkelijke prijsniveau. Er zijn vele restaurants te vinden met verschillende internationale keukens. Steekwoorden die wel van toepassing zijn op de Boheemse keuken zijn: vet, zout en veel. Als toerist zou men eigenlijk zoetwatervis en wildschotel moeten proberen. Een typisch Praagse lunch is rundgebraad met knoedels en een vers getapt biertje erbij.
Aan kroegen ontbreekt het niet in Praag. Uiteraard behoort u daar bier (pivo) te drinken, want dat is de nationale drank van de Tsjechen. Bij voorkeur drinken ze dit uit grote literpullen in een tempo waar u bang van wordt. Probeer dit dan ook niet te evenaren... Men onderscheidt het bier in blond en donker. De bekendste bieren zijn het sprankelende Budweiser (Budvar), het pittige PilsnerUrquell en Radegast.
Bekijk Eten en drinken in Praag
Uitgaan
Het stadsleven gaat in Praag ook 's avonds onverminderd door. Gezelligheid vindt u in de talrijke kroegen of wijnbars en in de vele intieme straatjes. U kunt in de stad volop van het uitgaansleven genieten zonder teveel te betalen. In het centrum kan men zich vermaken in trendy clubs en discotheken, of een gezellige avond doorbrengen in een traditionele Tsjechische bierkroeg. Wat ook erg indrukwekkend is: een bezoek aan een operavoorstelling in de Staatsopera, een fantastisch mooi gebouw met een geweldige akoestiek. U kunt ook kiezen voor een concert, een musical, of ballet. Heel bijzonder is het bijwonen van een voorstelling van LaternaMagika, de Tsjechische kunstvorm waarin pantomime, lichteffecten en muziek met elkaar versmelten. In Praag is alles mogelijk.
Bekijk Uitgaan in Praag